Aminy biogenne – to związki, które powstają z aminokwasów (przez dekarboksylację). Na ich powstawanie wpływ mają warunki umożliwiające wzrost drobnoustrojów i biosyntezę dekarboksylaz. Wiele z nich przejawia silne działanie biologiczne, z niektórych powstają hormony, koenzymy i inne ważne dla organizmu substancje (występują w pokrzywie, rumianku, tataraku).
Są naturalnymi składnikami surowców roślinnych i zwierzęcych. Niskie stężenia amin biogennych nie stanowią zagrożenia dla człowieka. Naturalnie uczestniczą one w syntezie hormonów, alkaloidów, białek i kwasów nukleinowych. Ponadto wpływają na przepuszczalność błon komórkowych oraz na replikację DNA. Odgrywają istotną rolę w regulacji temperatury ciała, aktywności mózgu i ciśnienia tętniczego
Aminy biogenne występujące w wysokich stężeniach mogą być przyczyną zatruć pokarmowych i alergii. Ponadto może wystąpić podrażnienie skóry, biegunka, wysypka, ból głowy, zaburzenia oddychania, spadek ciśnienia, a nawet objawy wstrząsu anafilaktycznego.
Aminy biogenne są związkami odpowiedzialnymi za szereg funkcji w organizmie człowieka. Jednak nadmierne ich nagromadzenie w spożywanej żywności może powodować zagrożenie dla organizmu.