Chlor

Chlor, Cl
zapotrzebowanie dobowe
(750 – 800 mg)

Znaczenie biologiczne
Wraz z jonami sodu i potasu reguluje równowagę osmotyczną i wodno-elektrolitową (jonową) komórki.

Jest podstawowym anionem płynów tkankowych i podstawowym anionem zewnątrzkomórkowym. Reguluje odczyn i ciśnienie krwi, ułatwia uwalnianie tlenu z erytrocytów. Tworzy kwas solny w żołądku (składnik soku żołądkowego), aktywuje enzymy trawienne (amylazę ślinową i pepsynogen).

Naturalne źródła chloru
Źródłem chloru w diecie jest sól kuchenna i bogate w ten składnik produkty wysokoprzetworzone. Mowa o soli ukrytej w produktach określanych mianem żywności przetworzonej.
Najwięcej soli, a tym samym chlorku zawierają fast foody, kiełbasy, konserwy, słone przekąski czy dania instant.

Niektóre skutki niedoboru
Zaburzenia oddychania komórkowego i równowagi wodno-elektrolitowej.

Zaburzenia trawienia. Objawy często jak przy niedoborze sodu.