Chrom

Chrom, Cr
zapotrzebowanie dobowe
(100 – 150 µg)

Znaczenie biologiczne
Wzmaga działanie insuliny, składnik czynnika tolerancji glukozy. Obniża poziom cholesterolu w osoczu krwi.

Najwięcej chromu znajdziemy w sproszkowanym kakao (aż 173 mcg na 100 g), drożdżach, a także strączkach i pełnoziarnistych produktach zbożowych. Zawiera go także mięso, owoce morza i ryby, jajka oraz sery żółte i pleśniowe. Wśród warzyw najwięcej chromu zawierają szpinak, pomidory oraz brokuły, zaś wśród owoców jabłka, pomarańcze i banany.

Chrom można również uzupełnić stosując odpowiednią suplementację.

Niektóre skutki niedoboru
Zaburzenia gospodarki białek i lipidów, hipercholesterolemia (zbyt wysoki poziom cholesterolu we krwi), obniżona asymilacja glukozy, nudności, niepokój, zaburzenia depresyjne, spadek masy ciała.