Ciecierzyca pospolita

Ciecierzyca pospolita – gatunek rośliny jednorocznej należący do rodziny bobowatych. Pochodzi z zachodniej Azji. Nie rośnie dziko, jest wyłącznie rośliną uprawną. Komercyjnie nazywana często cieciorką. Roślina jednoroczna o wysokości do 50 (100) cm. Łodyga sztywna, kanciasta.

Roślina uprawna, uprawiana od bardzo dawna. Jej nasiona znaleziono w wykopaliskach datowanych na 9200 lat p.n.e., wiadomo też, że była jednym z podstawowych pokarmów w jadłospisie starożytnych Greków i Rzymian. Nasiona wyglądem i smakiem przypominają groch i są używane do spożycia podobnie jak on.

Roślina bardzo popularna w kuchni krajów basenu Morza Śródziemnego. Roztarte i wymieszane z oliwą nasiona tworzą pastę używaną do smarowania chleba. Znana jest także jako groch włoski lub cieciorka. Wyrabia się z nich także specjalną mąkę.