Cykoria sałatowa, radicchio, czerwona cykoria – odmiana cykorii podróżnik, gatunku należącego do rodziny astrowatych. Według nowszych ujęć taksonomicznych nie wyróżnia się już tego taksonu jako odmiany, lecz uznaje się go po prostu za cykorię podróżnik.
Jest rośliną dwuletnią, wytwarza duży mięsisty korzeń spichrzowy i rozetę liści odziomkowych. Liście: Czerwono-fioletowe z białymi żyłkami. Liście zawierają goryczkę, która pozytywnie oddziałuje na układ naczyniowy organizmu.
Warzywo: kruche liście radicchio są stosowane w kuchni.
Sztuka kulinarna: żywy kolor liści powoduje, że radicchio bywa efektowną dekoracją każdego bufetu sałatkowego. Nadaje się również do zapiekania, ale traci wtedy kolor. Przed podaniem dobrze jest wymoczyć liście w wodzie, aby pozbyć się lekko gorzkiego smaku. Dobrze komponuje się z szynką parmeńską i świeżymi figami.