Cynk

Cynk, Zn
zapotrzebowanie dobowe
(10 – 20 mg)

Znaczenie biologiczne
Uczestniczy w różnych etapach biosyntezy białek (wchodzi w skład polimeraz, uczestniczy w replikacji DNA i ekspresji genów), składnik enzymów oddechowych.

Składnik wielu enzymów odpowiedzialnych m.in. za metabolizm białek (składnik wielu proteinaz), węglowodanów i tłuszczów. Składnik insuliny (odgrywa także ważną rolę w jej magazynowaniu w trzustce), reguluje stężenie witaminy A.

Jest wykorzystywany w formowaniu tkanki kostnej, stymuluje wzrost i naprawę tkanek (przyspiesza gojenie ran). Reguluje równowagę kwasowo-zasadową organizmu (składnik anhydrazy węglanowej). Jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Odpowiada za percepcję smaku, węchu i słuchu.

Cynk znajdziemy w produktach spożywczych takich jak ostrygi, mięso, wątróbka, kraby, sery żółte, kasza gryczana, jaja, ryż, ryby, pestki dyni, nasiona słonecznika. Warto wspomnieć, że białko zwierzęce zwiększa wchłanianie cynku.

Niektóre skutki niedoboru
Zaburzenia biosyntezy białek i kwasów nukleinowych.