Endywia kędzierzawa

Endywia kędzierzawa – odmiana cykorii endywii. Bywa popularnie nazywana sałatą fryzowaną zieloną. Endywia pochodzi z wybrzeża Morza Śródziemnego i Azji Zachodniej.

Roślina uprawna : Endywia kęrzierzawa to warzywo.
W uprawie znane są dwie odmiany tego gatunku – eskariola, zwana szerokolistną o falistych blaszkach liściowych oraz endywia kędzierzawa z silnie postrzępionymi, kędzierzawymi liśćmi.
Sztuka kulinarna: W smaku są delikatnie gorzkawe, co komponuje się bardzo dobrze z sałatą masłową. Listki są dość twarde. Zwykle podaje się ją jako składnik sałaty mieszanej
Wartość odżywcza: Endywia zawiera składniki mineralne takie jak fosfor i żelazo oraz witaminę C. 100g endywii to 25 kcal.

Spożywanie liści endywii wpływa korzystnie na nasze procesy trawienne. Zawierają one również sole potasu, wapnia i żelaza, łatwo przyswajalne białko i cukry oraz witaminy z grupy B i prowitaminę A.