Fluor

Fluor, F
zapotrzebowanie dobowe
(1 – 4 mg)

Znaczenie biologiczne
Składnik kości i szkliwa zębów (umożliwia prawidłowy rozwój uzębienia, chroni zęby przed próchnicą), inaktywator fosfataz.

Jego optymalny poziom w organizmie już na etapie życia płodowego odpowiada za powstanie zawiązków zębów i kształtowanie się układu kostnego. Także na etapie wzrostu i rozwoju dziecka fluor niezbędny jest dla prawidłowego rozwoju kośćca.

Źródłem fluoru w diecie jest głównie woda, herbata, produkty zbożowe, warzywa liściaste, orzechy, ryby, ziemniaki. W organizmie człowieka fluor występuje w ilościo koło 3 mg/kg masy ciała, a zapotrzebowanie na ten pierwiastek zmienia się w zależności od wieku, płci i masy ciała. W żywności fluoru jest niewiele, a najbogatszym we fluor składnikiem pokarmowym są ryby.

Niektóre skutki niedoboru
Większa podatność na próchnicę zębów.