Fosfor

Fosfor, P
zapotrzebowanie dobowe
(700 – 900 mg)

Znaczenie biologiczne
Pierwiastek o największej ilości funkcji w organizmie. Składnik m.in.: kwasów nukleinowych, związków przenoszących energię, fosfolipidów (budujących błony komórkowe) oraz niektórych białek. Odpowiada za utrzymanie odpowiedniego pH.

Odgrywa rolę w skurczach mięśni i pracy neuronów. U kręgowców jest ważnym składnikiem kości (w postaci hydroksyapatytu) i zębów.

Fosfor w jedzeniu występuje przede wszystkim w produktach białkowych, jak mięso, ryby, owoce morza, nabiał, jaja, soja i inne nasiona roślin strączkowych. Kolejne wartościowe źródło fosforu to orzechy, pestki słonecznika i dyni; zarodki pszenne. Jako dodatek do żywności kwas fosforowy i jego związki występują w produktach wysokoprzetworzonych, m.in. napojach typu cola, serach topionych, skondensowanym mleku.

Niektóre skutki niedoboru
Zaburzenia metabolizmu. Łamliwość i zniekształcenia kości, zgrubienia stawów, brak apetytu. Zwiększona nerwowość, próchnica zębów.