Gorycze – należą do różnych rodzajów związków chemicznych, charakteryzują się gorzkim smakiem, pobudzają wydzielanie soku żołądkowego, wzmagają łaknienie.
Mają korzystny wpływ na procesy fermentacji i gnicia. Dodatkowo gorycze pobudzają wydzielanie śliny. Substancje gorzkie drażnią smakowe zakończenia nerwowe grzbietu języka, co powoduje pobudzenie wydzielania soków trawiennych oraz zwiększenie wydolności wątroby.
Do goryczy należą niektóre alkaloidy, jak strychnina i chinina, glikozydy jak gencjana i związki z liści bobrka trój listkowego, związki z ziela krwawnika, dziurawca, mniszka, tysiącznika i piołunu.
W medycynie stosuje się je najczęściej w postaci wyciągów alkoholowych, (nalewek i win leczniczych).
Przyjmowane w odpowiednich dawkach przed jedzeniem, wzmacniają wydzielanie soków żołądkowych, a poza tym działają uspokajająco i wzmacniająco, toteż chętnie przyjmowane i stosowane są w okresach rekonwalescencji.