Kapusta warzywna brukselska

Kapusta warzywna brukselska, popularnie nazywana brukselką – odmiana botaniczna kapusty warzywnej. Jest to roślina dwuletnia należąca do rodziny kapustowatych. Prawdopodobnie powstała ze skrzyżowania jarmużu i kapusty głowiastej w Belgii. Uprawiana od XVII wieku głównie w Europie Zachodniej i Północnej.

Warzywo – częścią jadalną są główki liściowe. Można je gotować, smażyć, opiekać oraz marynować. Przegotowywanie brukselek powoduje, że robią się miękkie i szare oraz nabierają charakterystycznego smaku, który jest uznawany przez część osób za nieprzyjemny.

Brukselka stanowi źródło potasu, wapnia, magnezu, witaminy A, ß-Karotenu, witamin z grupy B (B1, B2, B3), a także najwięcej witaminy C, ze wszystkich kapustowatych. Zawiera również kwas foliowy, którego niedobór powoduje podwyższony poziom homocysteiny – aminokwasu, powodującego miażdzycę. Dzięki niskiej wartości energetycznej, oraz wysokiej zawartości błonnika jest polecana osobom odchudzającym się.