Keratyna

Keratyny – grupa nierozpuszczalnych w wodzie białek fibrylarnych wytwarzanych przez keratynocyty w procesie keratynizacji. Występują w formie miękkiej lub twardej.

W komórkach nabłonkowych człowieka zidentyfikowano dwadzieścia izoform cytokeratyn o masie cząsteczkowej od 40 do 70 kDa, natomiast w komórkach innych ssaków wykazano około dziesięciu izoform tzw. keratyn twardych, obecnych w wytworach skóry: piórach, wełnie, rogach, paznokciach i innych.
Z keratyny zbudowany jest zrogowaciały naskórek ssaków.

Keratyny są białkami hydrofobowymi, o wysokiej odporności na czynniki fizyczne i chemiczne, a także na działanie typowych enzymów proteolitycznych. Białka keratynowe cechują się wysoką zawartością aminokwasów siarkowych: cysteina (17%) metionina (0,5%).

Keratyna to białko włókienkowe, główny składnik:
naskórka – keratyna powstaje w procesie keratynizacji, czyli rogowacenia naskórka.
włosów – keratyna jest głównym budulcem łodygi włosa, zwaną korą włosa.
paznokci – keratyna jest głównym składnikiem paznokcia.