Kolczoch jadalny

Kolczoch jadalny – gatunek rośliny z rodziny dyniowatych. Pochodzi z terenów tropikalnych Ameryki. Roślina uprawiana również na terenach Indii, na Filipinach, w Algierii i na Hawajach.

Owoc jadalny na surowo i ugotowany. Jadalne są również jego młode pędy zawierające skrobię. Owoce i pędy są składnikiem pokarmowym używanym do pasz dla bydła. Włókno otrzymywane z łodyg rośliny używane jest do wyrobu letnich kapeluszy.

Bylina o łodydze pnącej lub płożącej do 2-4 m długości.
Liście
Dłoniaste, 3-5 klapowe.
Kwiaty
Zebrane w gronach drobne, osadzone w kątach liści. Korona kwiatowa żółtawa lub biaława.
Owoc
Kolczasty lub gładki, zielonego lub białawego koloru, w kształcie jajowatym do 10 cm długości z 5 bruzdami zawierającym jedno duże nasiono. Miąższ mięsisty.