Krzem

Krzem, Si
zapotrzebowanie dobowe
(10 mg)

Znaczenie biologiczne
Prawdopodobnie pełni rolę strukturalną. Występuje w osoczu krwi oraz sierści. Może być potrzebny przy formowaniu się tkanki łącznej (np. szkieletu). Jest niezbędny dla zwierząt, wytwarzających krzemionkowe elementy szkieletu (np. gąbki szklane).

Krzem występuje powszechnie w warzywach, owocach, płatkach owsianych, otrębach, chlebie razowym, a także w produktach pochodzenia roślinnego bogatych w celulozę. Najwięcej tego pierwiastka znajduje się w skrzypie polnym (60 proc.), pokrzywie, perzu, podbiale i turczycy piaskowej. Można go również znaleźć w czosnku, szczypiorze oraz mleczku pszczelim. Dobrym źródłem tego pierwiastka jest również woda źródlana.

Niektóre skutki niedoboru
Choroby skóry (np. trądzik), wypadanie włosów, deformacje kości.