Mangan

Mangan, Mn
zapotrzebowanie dobowe
(2 – 5 mg)

Znaczenie biologiczne
Aktywator i składnik grup prostetycznych niektórych enzymów, np. enzymów oddechowych (dehydrogenaza izocytrynianowa, karboksylaza pirogronianowa).

Aktywator arginazy (enzym cyklu mocznikowego). Uczestniczy w biosyntezie mukopolisacharydów i hormonów tarczycy. Jest konieczny do prawidłowego rozwoju tkanek (zwłaszcza kostnej) oraz do funkcjonowania ośrodkowego układu nerwowego (wpływa na funkcje mózgu). Współdziała z witaminami B (B1, B6) oraz cytochromami, zwiększa asymilację miedzi.
Bierze udział w metabolizmie białek i węglowodanów. Jest potrzebny do rozmnażania i laktacji.

Dobrym źródłem manganu w diecie są: orzechy laskowe, płatki owsiane, brązowy ryż, orzechy włoskie, migdały, nasiona słonecznika, ciecierzyca, orzechy arachidowe, kasze: jaglana, gryczana, jęczmienna; gorzka czekolada, czarna herbata (co w szczególności wynika z jej popularności i dużego spożycia), a w mniejszej ilości także warzywa i owoce.

Niektóre skutki niedoboru
Zaburzenia oddychania komórkowego.

Osłabienie wzrostu i płodności, wychudzenie, deformacje odnóży, osłabienie tkanki łącznej, spowolniony metabolizm glukozy.