Marchew czarna

Marchew czarna – odmiana podgatunku uprawnego marchwi zwyczajnej pochodząca z Azji i tam uprawiana od czasów starożytnych. Sprowadzona do Europy w XIII i XIV wieku, była uprawiana przez kilka wieków, do czasu aż została wyparta przez odmiany o korzeniu pomarańczowym, wyhodowane w Holandii.

Na rynku polskim warzywo nie jest właściwie znane w formie świeżej. Od początku XXI wieku stosuje się natomiast preparaty antocyjanowe, importowane z zagranicy. Służą one jako barwniki do napojów, win, dżemów, jogurtów, słodyczy, sosów, konserw, deserów gotowych, ciastek oraz tabletek.

Tradycyjny napój turecki şalgam przygotowuje się m.in. ze sfermentowanego soku z czarnej marchwi.

Wartości odżywcze
Czarna marchew zawiera dużo acylowanych antocyjanów. Ma też więcej niż marchew pomarańczowa karotenoidów, oraz związków fenolowych. Jest ponadto bogatym źródłem błonnika.