Marek kucmerka

Marek kucmerka – gatunek byliny należący do rodziny selerowatych. W Polsce rzadko uprawiany jako warzywo. Roślina pochodzi ze wschodniej Azji. Roślina wieloletnia, liście pojawiają się w marcu, kwiaty w lipcu, nasiona dojrzewają we wrześniu.

Roślina zawiera m.in.: luteolinę(ang.), kemferol, kwercetynę, izokwercytrynę, skopoletynę.

Roślina lecznicza
Surowiec zielarski
Sproszkowany korzeń
Działanie
Przypisuje się mu wzmaganie apetytu, redukcję dolegliwości trawiennych, wspieranie działania wątroby, pomoc na hemoroidy
Roślina jadalna
Walory kulinarne
Roślina uprawiana dla lekkostrawnych, słodkich w smaku mączystych bulw bogatych w węglowodany i białko. Smak surowej bulwy jest zbliżony do marchwi czy pasternaku, lekko orzechowy. Warzywo polecane dla dzieci i dla osób ze schorzeniami przewodu pokarmowego. W Turcji spożywa się także części nadziemne.