Olejki eteryczne – są zwykle mieszaniną wielu elementów, z których jeden dominujący, np. olejek miętowy, składa się z ok. 80 składników, wśród nich dominującym jest mentol. Olejki są nierozpuszczalne w wodzie, natomiast rozpuszczalne w rozpuszczalnikach organicznych i tłuszczach. Powodują przekrwienie skóry, dlatego mogą być stosowane do wcierań przy zapaleniach opłucnej, bólach stawowych, mięśnio- i nerwobólach oraz odmrożeniach. Mogą także być stosowane do inhalacji w przypadkach chorób układu oddechowego.
Przeciwbakteryjne działanie mają olejki: tymiankowy, miętowy, anyżowy, majerankowy. Działanie wykrztuśne – sosnowy, eukaliptusowy, szałwiowy, miętowy.
Działanie moczopędne – jałowcowy i pietruszkowy.
Żółciopędnie działają olejki miętowy i tymiankowy. Działanie żołądkowe, pobudzające wydzielanie soku żołądkowego, wykazują olejki rodziny baldaszkowatych.
Uspokajająco i znieczulająco działają olejki – walerianowy, z melisy, tatarakowy i goździkowy.
Olejki lotne pozyskuje się na skalę przemysłową ze świeżych bądź suszonych roślin. Są wyodrębniane z odpowiedniego surowca roślinnego najczęściej przez destylację z parą wodną lub ekstrakcję. Są stosowane, wraz z innymi substancjami zapachowymi, w perfumiarstwie (perfumy, woda kolońska). Olejki lub całe rośliny olejkodajne są też wykorzystywane jako przyprawy, środki terapeutyczne (ziołolecznictwo) oraz w aromaterapii.
Większość z nich posiada również charakterystyczny zapach i smak, co sprawia, że są one często stosowane jako corigens – czyli substancje poprawiające zapach lub smak preparatów farmaceutycznych.