Pieprz długi

Pieprz długi to gatunek rośliny z rodziny pieprzowatych. Pochodzi z południowo-wschodniej Azji. Swym wyglądem przypomina pieprz czarny. Posiada zwarty owocostan w kolorze szarobrązowym do czarnobrązowego. Kłosowate owocostany osiągają długość do 5 cm i średnicę do 8 mm.

Używany jako przyprawa głównie w Indonezji. Do celów handlowym zbiera się całe owocostany przed ich dojrzeniem, a następnie poddaje się je procesowi suszenia. Wartość pieprzu długiego jest mniejsza od pieprzu czarnego ze względu na aromat, natomiast pod względem ostrości jest mocniejszy.

Pippali jest z pewnością jednym z najpopularniejszych ziół ajurwedyjskich.
Jest to jedno z najlepszych ziół do poprawy trawienia, asymilacji i metabolizmu spożywanych pokarmów.
Jest również wysoko ceniony za zdolność do zwiększania asymilacji i siły ziół w synergistycznej formule.