Siarka

Siarka, S
zapotrzebowanie dobowe
(~ 2 g)

Znaczenie biologiczne
Składnik dwóch aminokwasów: metioniny i cysteiny (która poprzez mostki dwusiarczkowe tworzy strukturę trzeciorzędową białka) oraz enzymów i koenzymów (np. koenzym A). Bierze  udział w procesach oddechowych w komórce. Wchodzi w skład niektórych wielocukrów (w postaci siarczanów).Wchodzi w skład większości białek, m.in. wytwarzanych przez komórki naskórka, budujących włosy, paznokcie, rogi, kopyta i pióra (np. keratyna włosów i paznokci), a także wielu hormonów (np. insuliny) i witamin (np. B1). Wpływa na właściwe nawilżenie i natłuszczenie skóry.

Najlepsze źródła siarki to produkty wysokobiałkowe – mięso i podroby, jaja, mleko. Ponadto sporo tego pierwiastka można znaleźć w cebuli i czosnku. Nie brakuje jej także w takich produktach, jak owies, groch, kapusta, kalafior, brokuły, chrzan, rzodkiewka, rzepa, rzeżucha, karczochy. Z owoców najwięcej jej zawierają morele, awokado i truskawki.

Niektóre skutki niedoboru
Osłabiony lub zahamowany wzrost i równowaga ustrojowa.