Sód

Sód, Na
zapotrzebowanie dobowe
(550 mg – 2 g)

Znaczenie biologiczne
Reguluje równowagę osmotyczną i wodno-elektrolitową (jonową) komórki.

Jest podstawowym kationem płynu pozakomórkowego i krwi (reguluje jej odczyn i ciśnienie). Wraz z jonami potasu odpowiada za polaryzację błon komórkowych, bierze udział w przewodzeniu impulsów nerwowych (wpływa na skurcze mięśni). Odpowiada za transport jelitowy aminokwasów i węglowodanów. Składnik soku żołądkowego.

Podstawowym źródłem sodu jest sól i dodatki wzmacniające smak, a także: przyprawy typu kostka bulionowa, sos maggi, sos sojowy, oliwki, kiszonki, np. ogórki i kapusta, sery, wędliny, przetwory rybne, pieczywo, słone przekąski, fast food.

Niektóre skutki niedoboru
Zaburzenia równowagi wodno-elektrolitowej.

Zanik różnicy potencjałów i utrata pobudliwości komórek. Osłabienie lub brak apetytu. Matowość oczu, zanik połysku sierści, matowienie włosów, lizanie różnych przedmiotów.
Odwodnienie, niskie ciśnienie krwi, skurcze mięśni.