Syropy

Syropy – to wyciągi z suszonych lub świeżych ziół gotowanych w roztworze cukru aż do zgęstnienia. Cukier w stężonych roztworach posiada własności konserwujące.

Syrop ziołowy – to forma leku roślinnego (60 g suszonych ziół zalać l filiżanką wrzątku i odstawić do ostygnięcia, po czym otrzymany napar odcedzić, filtrując przez bibułę). Przefiltrowany napar podgrzać i rozpuścić w nim l filiżankę cukru, następnie doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu aż do momentu, w którym syrop osiągnie konsystencję płynnego miodu. Tak przygotowany syrop studzi się i przelewa do słoiczka typu twist. Można również połączyć 2,5 filiżanki gotowego naparu lub wywaru z 2-4 łyżkami miodu.

Syropy należy przechowywać w buteleczkach o pojemności 100-200 ml wykonanych z ciemnego szkła i dających się szczelnie zamknąć. W pomieszczeniu (lub w miejscu, np. w lodówce) w którym spichrzujemy buteleczki z syropami musi panować chłód.