Postać leku ziołowego
Balsamy – naturalny roztwór żywic w olejkach eterycznych, wydzielany przez drzewa…
Maści – mają postać i konsystencję umożliwiającą rozsmarowywanie oraz zapewniającą odpowiednią przyczepność.
Emulsje – maści (kremy), w których skład wchodzi kilka substancji niemieszających się ze sobą…
Kremy – gatunek i przeznaczenie kremu zależą od rodzaju kompozycji nawilżających…
Pasty – postacie leków do stosowania zewnętrznego, będąca mieszaniną bardzo miałko sproszkowanych…
Napary – jest to jedna z najczęściej stosowanych form wyciągów z ziół…
Odwary – to również popularna forma przygotowywania ziół…
Maceraty – są to wodne wyciągi na zimno…
Nalewki – są alkoholowymi wyciągami z wysuszonych surowców. Zioła należy zalać rozcieńczonym do 70° spirytusem…
Miody – słodkie produkty spożywcze, w warunkach naturalnych wytwarzane głównie przez pszczoły właściwe
Syropy – to wyciągi z suszonych lub świeżych ziół gotowanych w roztworze cukru aż do zgęstnienia…
Soki – wyciskane przy pomocy np. sokowirówki mogą być spożywane same…
Olejki – trudno jest uzyskać w warunkach domowych olejki eteryczne z ziół…
Zawiesiny – maści zawierające substancje stałe, nierozpuszczalne w żadnym składniku podłoża…
Opisy właściwości roślin leczniczych mają charakter tylko informacyjny…