Zioła. Postacie leków ziołowych

Postać leku ziołowego

Balsamy – naturalny roztwór żywic w olejkach eterycznych, wydzielany przez drzewa…

Maści – mają postać i konsystencję umożliwiającą rozsmarowywanie oraz zapewniającą odpowiednią przyczepność.

Emulsje – maści (kremy), w których skład wchodzi kilka substancji niemieszających się ze sobą…

Kremy – gatunek i przeznaczenie kremu zależą od rodzaju kompozycji nawilżających…

Pasty – postacie leków do stosowania zewnętrznego, będąca mieszaniną bardzo miałko sproszkowanych…

Napary – jest to jedna z najczęściej stosowanych form wyciągów z ziół…

Odwary – to również popularna forma przygotowywania ziół…

Maceraty – są to wodne wyciągi na zimno…

Nalewki – są alkoholowymi wyciągami z wysuszonych surowców. Zioła należy zalać rozcieńczonym do 70° spirytusem…

Miody – słodkie produkty spożywcze, w warunkach naturalnych wytwarzane głównie przez pszczoły właściwe

Syropy – to wyciągi z suszonych lub świeżych ziół gotowanych w roztworze cukru aż do zgęstnienia…

Soki – wyciskane przy pomocy np. sokowirówki mogą być spożywane same…

Olejki – trudno jest uzyskać w warunkach domowych olejki eteryczne z ziół…

Zawiesiny – maści zawierające substancje stałe, nierozpuszczalne w żadnym składniku podłoża…

Opisy właściwości roślin leczniczych mają charakter tylko informacyjny…

Substancje czynne ziół

Przyprawy