Aframon

Aframon madagaskarski, nazywany także aframonem rajskim, rajskim ziarnem to gatunek byliny należący do rodziny imbirowatych. Występuje w stanie dzikim w tropikalnej zachodniej i środkowo-zachodniej Afryce. Aframon może być stosowany do przyprawiania potraw oraz jako substytut pieprzu. Nasiona pieprzu meleguta można używać zarówno w całości, jak i zmielone.

Roślina wieloletnia, osiąga wysokość do 2 m. Łodyga kwiatonośna krótka, pokryta łuskowatymi liśćmi. Liście odziomkowe wyrastają bezpośrednio z kłącza. Są podłużnie eliptyczne. Kwiaty grzbieciste, ciemnoróżowe. Owoce walcowate, mięsiste torebki, pomarańczowe lub czerwone. Zawierają po kilkadziesiąt nasion

Właściwości Aframonu madagaskarskiego:
Wzmacnia kości co jest przydatne w np.osteoporozie.
Gingerol zawarty w Aframomum melegueta poprawia funkcje kognitywne i behawioralne w Alzheimerze (zwiększa alfa sekretazę oraz obniża rdzeniowy poziom ameloidu beta-42 oraz beta sekretazy jak i również obniża poziom COX-2 powodujący stan zapalny układu nerwowego).

Redukuje tłuszcz trzewny u ludzi jak i również zapobiega jego gromadzeniu się. Zwiększa wydatek energetyczny organizmu. Pobudza brązową tkankę tłuszczową(i zwiększa wydatek energetyczny) stąd też jej działanie spalające tłuszcz.

Stabilizuje ściany komórkowe, posiada działanie antyoksydacyjne(obniża poziomy malondialdehydu MDA) w przypadku nadmiernego poziomu leukocytów i ich niszczącego wpływu na tkanki organizmu.

Duże dawki mogą aż nadto obciążać wątrobę.