Przyprawy

Przyprawy, to składnik potraw, zwykle stosowane w niewielkich ilościach dla poprawienia ich walorów smakowych, zapachowych i w rzadkich przypadkach wizualnych.

W odróżnieniu od głównych składników potraw, przyprawy zwykle nie mają istotnego znaczenia odżywczego. Nierzadko jednak pobudzają trawienie, konserwują potrawy lub działają leczniczo, a dawniej wielu przypisywano też działanie magiczne. Przyprawy pozwalają w końcu zróżnicować pożywienie bazujące na niewielkiej liczbie produktów podstawowych. Niegdyś odgrywały istotną rolę i należały wielokroć do najcenniejszych surowców, obok kamieni i metali szlachetnych. Z czasem rosnące zróżnicowanie dostępnych produktów podstawowych, łatwość utrzymania walorów smakowych potraw poprzez zamrażanie lub stosowanie środków konserwujących spowodowało spadek znaczenia przypraw. Szczególną rolę odgrywają w kuchni obszarów tropikalnych i subtropikalnych, gdzie warunki klimatyczne sprzyjają osłabianiu apetytu i zaburzeniom trawiennym.

Wyróżnia się przyprawy naturalne, przeważnie pochodzenia roślinnego, i syntetyczne.

Przykłady przypraw:
Przyprawy w większości są produktami pochodzenia roślinnego i dzielą się na:
ziołowe
warzywne
korzenne

Do tzw. innych przypraw należą m.in. :
sosy: keczup, musztarda, majonez
octy spożywcze: ocet spirytusowy, ocet balsamiczny, ocet winny, ocet jabłkowy, ocet ryżowy
sos sojowy
sambal oelek
bakalie
miód
cukier
sól

Przyprawy stosowane są także w postaci mieszanek, zwykle ziołowych:
bouquet garni
chmeli-suneli
curry
garam masala
pieprz ziołowy
przyprawa pięciu smaków (mieszanka chińska)
quatre-epices
zioła prowansalskie
Ras el Hanout (mieszanka marokańska)
korzenne mieszanki do słodkich wypieków:
przyprawa do piernika
przyprawa do pumpkin pie (tzw. przyprawa dyniowa)

Podział roślin przyprawowych