Dieta rotacyjna

Dietę rotacyjną stosuje się po to, aby uniknąć przeciążenia alergenami należącymi do tej samej grupy produktów spożywczych.
Dieta rotacyjna redukuje ryzyko wystąpienia alergii na produkty spożywcze, które wcześniej były dobrze tolerowane.
Dieta rotacyjna może pomóc w zidentyfikowaniu produktów uczulających.

Dieta rotacyjna ma na celu poprawę metabolizmu poprzez naprzemienne przyjmowanie niskich i umiarkowanych kalorii w celu szybszej utraty wagi. W wyniku rotacji pokarmów i dozwolonej ilości kalorii dieta rotacyjna jest mniej wymagająca i łatwiejsza do przestrzegania niż inne diety niskokaloryczne, które maksymalnie sprawdzają siłę woli, przyczyniając się do niepowodzenia w odchudzaniu. Dieta rotacyjna składa się ze wszystkich pokarmów ze szczególnym uwzględnieniem owoców i warzyw.

Podobnie jak w przypadku każdej diety, niektóre schorzenia, takie jak cukrzyca, mogą sprawić, że dieta rotacyjna będzie mniej niż idealna. Osoby z problemami zdrowotnymi powinny skonsultować się z lekarzem przed rozpoczęciem tego planu diety. Te posiłki to równowaga niskotłuszczowego białka, złożonych węglowodanów i błonnika.