Kolendra meksykańska to gatunek rośliny zielnej z rodziny selerowatych. Pochodzi z tropikalnej części Ameryki, w uprawie również na innych kontynentach.
W Ameryce Południowej, na Karaibach oraz w Azji Południowo-Wschodniej świeże liście, przypominające aromatem kolendrę, wykorzystywane są jako przyprawa do potraw. Silny aromat, bardzo podobny do świeżych liści kolendry, smak również podobny, a nawet nieco silniejszy. W przeciwieństwie do zwyczajnej kolendry po wysuszeniu zachowuje smak i kolor, dlatego jest ceniona wśród suszonych ziół. Podczas długiego gotowania liście tracą swój smak, dlatego należy je dodawać do potrawy przed samym końcem gotowania.
Roślina jest stosowana w medycynie ludowej na wiele schorzeń: problemy trawienne, pasożyty, oparzenia, ból ucha, gorączkę, nadciśnienie tętnicze, astmę, zaparcia, drgawki, ukąszenia węża, malarię, niepłodność, jako środek przeciwzapalny, zwalczający kolki, eliminujący bóle brzucha i wzdęcia.