Intuicyjne jedzenie

Intuicyjne jedzenie to filozofia odżywiania się zalecająca odrzucenie ograniczeń dietetycznych i zwrócenie się ku temu, co określa się jako „mądrość ciała” – czyli uwrażliwienie się na fizjologiczne wskaźniki głodu i sytości oraz traktowanie ich jako jedynych wskaźników potrzeb żywieniowych. Wiąże się to ze świadomością tego, jak organizm reaguje na pewne pokarmy. Ludzie, którzy jedzą intuicyjnie, zazwyczaj wybierają pokarmy, które pomagają ich organizmowi dobrze funkcjonować i postrzegają smak jako jedyny czynnik wpływający na wybór żywności.

Naukowcy zidentyfikowali trzy główne i wzajemnie powiązane elementy intuicyjnego odżywiania się:

bezwarunkowe pozwolenie na jedzenie, gdy jest się głodnym i wybór pożywienia, które jest w danej chwili pożądane;
jedzenie w celu zaspokojenia fizycznego głodu, a nie w celu radzenia sobie z wahaniami emocjonalnymi i/lub dystresem;
poleganie na wewnętrznych wskazówkach dotyczących głodu i sytości w celu określenia kiedy i ile należy jeść.

Evelyn Tribole i Elyse Resch w swojej książce „Intuitive Eating. A Revolutionary Program That Works“ opisały 10 zasad, które do tej pory stanowią podstawę intuicyjnego jedzenia:

Odrzuć mentalność diety
Szanuj swój głód
Zawrzyj pokój ze swoją potrzebą głodu
Zmierz się ze swoją „policją żywnościową”
Respektuj poczucie sytości
Odkrywaj czynnik satysfakcji
Dbaj o swoje uczucia bez korzystania z jedzenia
Szanuj swoje ciało
Ćwicz, by poczuć różnicę
Szanuj zdrowie