Kokos właściwy, palma kokosowa, kokosowiec, kokosowiec właściwy to gatunek z monotypowego rodzaju kokos, należącego do rodziny arekowatych. Pochodzenie palmy kokosowej nie jest pewne. Najbliżej spokrewnione z nią rodzaje występują w tropikach Ameryki Południowej i Środkowej.
Za ojczyznę palmy kokosowej zwykle uznaje się jednak albo południowo-wschodnią Azję, albo rejon Wielkiej Rafy Koralowej. Współcześnie jest gatunkiem rozpowszechnionym w całej strefie międzyzwrotnikowej. Jest uprawiana i dziczeje zwykle wzdłuż wybrzeży, rzadko pojawia się w wyższych położeniach do ok. 1000 m n.p.m.
Pojedynczy, często pochyły, osiąga zwykle do 20 m wysokości i 30 cm średnicy.
Owoce palmy kokosowej ważą do 2,5 kg. Mają zdolność utrzymywania się na powierzchni wody i są łatwo przenoszone przez morskie prądy (hydrochoria) na znaczne odległości.
Wszystkie części palmy kokosowej są użyteczne. Z jednego drzewa można uzyskać do 75 „orzechów” rocznie.
Owoc zawiera dużo nasyconych kwasów tłuszczowych i cukrów oraz stanowi bogate źródło żelaza i witaminy C, jak i potasu. Kopra zawiera do 70% tłuszczu, 14% cukrów i 7% białka. W 100 g orzecha kokosu właściwego znajduje się duża ilość kwasu laurynowego (15,3 g), jak również występuje 5,06 g kwasu mirystynowego. Orzechy bogate są w naturalne aminokwasy: izoleucyna – 121 mg, leucyna – 233 mg, lizyna – 140 mg, fenyloalanina – 158 mg, walina – 186 mg, arginina – 513 mg, alanina – 158 mg, kwas asparaginowy – 308 mg, kwas glutaminowy – 708 mg, glicyna – 149 mg, prolina – 130 mg, seryna 158 mg.