Korzybiel biały

Korzybiel biały to gatunek wiecznie zielonego drzewa z monotypowego rodzaju korzybiel z rodziny kanellowatych. W stanie dzikim występuje na terenach Florydy w USA, na Antylach i Wyspach Bahama. Kora gałązek jest biała. Posiada ona identyczne znaczenie (przyprawowe i lecznicze), i tak samo się ją wykorzystuje jak korę cynamonu goździkowego.

Roślina przyprawowa. Z wysuszonej kory korzybiela otrzymuje się cynamon biały. Jest on przyprawą używaną głównie w Ameryce, używany też jako dodatek do likierów.

Surowiec: kora.
Zawartość: olejek lotny (a w nim najwięcej eugenolu) garbniki, śluzy, żywice i cukry.
Działanie i zastosowanie: Olejek posiada działanie bakteriobójcze, bakteriostatyczne, oraz antyseptyczne, natomiast napar z 1 łyżeczki sproszkowanej kory jest środkiem wzmacniającym żołądek i leczącym niestrawność. Jest to przede wszystkim roślina przyprawowa, z której wykorzystuje się korę. Zapach suszonej kory przypomina zarówno zapach goździków, jak i cynamonu..