Masło shea

Masło shea to olej roślinny uzyskiwany z owoców masłosza Parka. W postaci świeżej, nieprzetworzonej ma konsystencję pasty, barwę białawą, jest niemal bezwonny i ma bardzo słabo wyczuwalny smak.

Zastosowanie
Masło shea

Kuchnia – olej jest jadalny i szeroko stosowany w Afryce subsaharyjskiej co najmniej od XIV wieku. Używany jest do smażenia oraz jako dodatek do wielu potraw wpływający na ich konsystencję, aromat i właściwości smakowe.
Kosmetyka – masło shea jest stosowane w kosmetyce, jako środek nawilżający, zmiękczający skórę, kojący, uelastyczniający, przeciwzmarszczkowy, chroniący przed promieniami UV, przedłużający opaleniznę.

W strukturze tłuszczów obecnych w maśle shea ok. 85–90% stanowią reszty jednonienasyconego kwasu oleinowego i nasyconego kwasu stearynowego, a ich wzajemne proporcje decydują o konsystencji produktu. W maśle shea znajduje się też znaczna ilość fitosteroli:

kampesterol
stygmasterol
β-sitosterol
α-spinosterol