Modrak morski
Modrak morski, katran morski, kapusta morska– gatunek rośliny z rodziny kapustowatych. Jest halofitem rosnącym dziko na plażach i wydmach wzdłuż atlantyckich wybrzeży Europy. W Polsce nie został dotąd stwierdzony. Jest uprawiany w niektórych krajach jako roślina ozdobna oraz jako warzywo. Ze względu na odporność na zasolenie, oraz walory odżywcze gatunek uważany jest za jedno z perspektywicznie istotnych warzyw
Rośliny występujące wzdłuż wybrzeży Morza Czarnego zaliczane bywały do odmiany pontica lub czasem wyodrębniane w osobny gatunek Crambe pontica Stev. ex Rupr. Celowość wyróżniania odrębnego taksonu została zakwestionowana po stwierdzeniu braku różnic morfologicznych między roślinami rosnącymi w Europie północno-zachodniej i nad Morzem Czarnym
Roślina wykorzystywana jest jako warzywo oraz rzadko uprawiana bywa jako roślina ozdobna na rabatach ze względu na swoje duże, niebieskozielone liście o falistych krawędziach tworzące gęste kępy oraz liczne, drobne, białe kwiaty o słodkim zapachu. Modrak polecany jest zwłaszcza jako roślina obwódkowa. Gatunek ten jest także rośliną miododajną.
Odmiany uprawne
Lily White’ – roślina o białych łodygach, bardzo płodna i ceniona ze względów smakowych.