Olej z miodli indyjskiej to ciemnożółty do brązowego, ciągliwy olej roślinny, o charakterystycznym, mocnym zapachu, otrzymywany z tłoczonych na zimno nasion miodli indyjskiej. W temperaturze poniżej 23 °C zastyga.
Zawiera 53,4% kwasu oleinowego, 25,1% kwasu palmitynowego, 15,5% kwasu linolowego, 4,5% kwasu stearynowego, 1% kwasu linolenowego
Nie ogrzewać powyżej 35 °C (dlatego też najlepiej dodać go do gotowego produktu), temperatura zastygania 23 °C
Stosowany w przemyśle kosmetycznym i farmaceutycznym. Przeznaczony dla skóry suchej, podrażnionej, zanieczyszczonej, łuszczącej się, skłonnej do zapaleń, przy egzemie. Stosowany w szamponach przeciwłupieżowych, w preparatach do higieny jamy ustnej.
Olej ma działanie lecznicze, uspokajające, antybakteryjne, łagodzi swędzenia. Skuteczny w walce z insektami i grzybami.