Olejek szałwiowy

Olejek szałwiowy to środek wytwarzany najczęściej z typowego ziela szałwii lekarskiej Salvia officinalis. Oprócz charakterystycznych i cenionych właściwości smakowo-zapachowych, cechuje się znaczną ilością związku organicznego o nazwie tujon. Jego zawartość w dużej mierze zależy od okresu zbioru surowca oraz stosowanych części rośliny.

Wiele obserwacji wskazuje na to, że olejek szałwiowy może posiadać potencjał zwiększania pamięci krótkoterminowej i podnoszenia jej wydajności. Może być stosowany zarówno jako suplement diety, jak i naturalny preparat aromaterapeutyczny.

Na kilka tygodni przed planowanym terminem porodu olejek szałwiowy polecany jest czasem dla pobudzenia i wzmocnienia skurczów, podobnie jak herbata z malin i olej z wiesiołka.

Zarówno wyciąg z liści szałwii, jak i wytwarzany z niej olejek eteryczny stosowane są przy chorobie Alzheimera. Leczenie polega na stosowaniu inhibitorów acetylocholinoesterazy, które jedynie w niewielkim stopniu mogą opóźniać utratę pamięci, jednak nie dają możliwości zahamowania rozwoju choroby.

Olejek szałwiowy może być toksyczny i powodować poronienia, a także przyczyniać się do pojawiania się zawrotów głowy, szybszego bicia serca szybko, a nawet napadów padaczkowych.