Podział roślin przyprawowych

Ważniejsze rośliny przyprawowe:

Owoce baldaszkowatych:
biedrzeniec anyż – anyż
kminek zwyczajny
kolendra siewna – kolendra
fenkuł włoski – koper włoski
koper ogrodowy
kmin rzymski – kmin, kminek rzymski
adżwan – ajowan – chropawiec wonny
selery zwyczajne – owoce selerów

Owoce inne:
badian właściwy – anyż gwiaździsty
berberys pospolity
borówka brusznica
chmiel zwyczajny
cytrus – skórka cytrynowa i pomarańczowa
dereń jadalny
granatowiec właściwy – granat
jałowiec pospolity – jagody jałowca
jarząb pospolity – jarzębina
korzennik lekarski – ziele angielskie
melonowiec właściwy – papaja
oliwka europejska
papryka – m.in. pieprz cayenne
pieprz czarny
pieprz długi
pieprz kubeba
pomidor zwyczajny – keczup
rokitnik zwyczajny
róża dzika
sumak garbarski
wanilia płaskolistna – laski wanilii
wawrzyn szlachetny – owoce wawrzynu
winorośl właściwa – rodzynki

Nasiona:
czarnuszka siewna – czarny kminek
gorczyca biała
gorczyca biała gardalska – gorczyca gardalska
kapusta czarna – gorczyca czarna
kapusta sitowata – gorczyca sarepska, gorczyca brunatna, gorczyca chińska
kardamon malabarski – kardamon zielony
kakaowiec właściwy – kakao
kawa arabska
kola zaostrzona
kozieradka pospolita – kozieradka
mak lekarski
migdałowiec pospolity – migdały, marcepan
muszkatołowiec korzenny – gałka muszkatołowa
rokietta siewna – rukola, gorczyca perska
sezam indyjski – sezam
soja warzywna – sos sojowy

Kwiaty:
bez czarny
czapetka pachnąca, goździkowiec korzenny – goździki
kapary cierniste, kapar ciernisty – kapary
ketmia szczawiowa
szafran uprawny – szafran

Kłącza i korzenie:
alpinia lekarska – kałgan
chrzan pospolity
cykoria podróżnik
dzięgiel litwor, arcydzięgiel litwor
imbir lekarski – imbir
Kaempferia galanga – kentior
lukrecja gładka – lukrecja
ostryż długi – kurkuma, szafran indyjski
pasternak zwyczajny – pasternak
rzodkiewka
tatarak zwyczajny – tatarak
zapaliczka cuchnąca – asafetyda

Cebule:
cebula zwyczajna – cebula
czosnek askaloński – szalotka,
czosnek dęty – siedmiolatka
czosnek szczypiorek – szczypiorek,
czosnek pospolity – czosnek
por

Kora:
cynamonowiec cejloński – cynamon cejloński, cynamon seszelski
cynamonowiec wonny, kasja – cynamon chiński
cynamonowiec Burmana – cynamon Padang, cynamon jawajski
Cinnamomum loureiroi – cynamon sajgoński

Liście i zioła:
bazylia pospolita – bazylia
bergera koenigii – liście curry
biedrzeniec mniejszy
bluszczyk kurdybanek
bylica draganek – estragon
bylica piołun – piołun
bylica boże drzewko
bylica pospolita
cząber ogrodowy – cząber
cząber górski – cząber włoski, cząber zimowy, czubrica
hyzop lekarski – hyzop
koper ogrodowy – koper, koperek
krwiściąg mniejszy (Sanguisorba minor),
lawenda wąskolistna – lawenda
lebiodka majeranek, majeranek ogrodowy – majeranek
lebiodka kreteńska – chmiel hiszpański, majeranek dziki
lebiodka pospolita – oregano, majeranek dziki
Lippia graveolens – oregano meksykańskie
lubczyk ogrodowy – lubczyk, maggi
macierzanka tymianek – tymianek
marchewnik anyżowy
melisa lekarska
mięta zielona
mięta pieprzowa
mirt zwyczajny
ogórecznik lekarski
palczatka cytrynowa – trawa cytrynowa
pietruszka zwyczajna – pietruszka
pieprzyca siewna – rzeżucha
pokrzywa zwyczajna
portulaka pospolita
przytulia wonna
roszponka warzywna
rozmaryn lekarski – rozmaryn
rukiew wodna
ruta zwyczajna
selery zwyczajne – selery
szałwia lekarska
szałwia muszkatołowa
szczaw zwyczajny
trybula ogrodowa – trybula
wawrzyn szlachetny – liście bobkowe, liście laurowe
wrotycz balsamiczny
wrotycz pospolity

Rośliny przyprawowe spis