Kukurydza zwyczajna

Kukurydza zwyczajna to gatunek rośliny jednorocznej z rodziny wiechlinowatych. Roślina ciepło- i światłolubna. Należy do zbóż. Roślina uprawna – cechuje ją duża wydajność i wartość pokarmowa. W krajach słabo rozwiniętych jest podstawą wyżywienia, w krajach wysoko rozwiniętych – stosowana jest głównie jako pasza dla zwierząt gospodarskich. Pochodzi z Meksyku, ale nie występuje w formie dzikiej.

Zastosowanie:
Podstawowe kierunki wykorzystania kukurydzy:

przemysł młynarski i inne zastosowania spożywcze,
produkcja fruktozy,
produkcja furfurolu,
produkcja krochmalu,
produkcja alkoholu,
produkcja biogazu,
spalanie (surowiec energetyczny).

Wykorzystanie w sztuce kulinarnej i przemyśle spożywczym:

Kukurydza stanowi istotny składnik kuchni meksykańskiej. W innych kuchniach, wśród najbardziej znanych potraw z kukurydzy wyróżnić można polentę i mamałygę.

Przykładowe produkty wytwarzane z ziaren kukurydzy, dostępne w handlu:

olej kukurydziany
syrop kukurydziany – stosowany najczęściej jako dodatek do deserów
skrobia kukurydziana
mąka kukurydziana
kasza kukurydziana
suszone ziarna przeznaczone do prażenia popcornu
płatki kukurydziane – rodzaj płatków śniadaniowych
ziarno preparowane – przeznaczone do bezpośredniego spożycia
biała kukurydza, czyli suszone ziarna specjalnych odmian kukurydzy gotowane w wodzie z dodatkiem wapna – wykorzystywane m.in. do przygotowania meksykańskiej zupy pozole
kukurydza konserwowa
mrożonki
surówki
sałatki

Roślina lecznicza:
Surowiec zielarski: Znamię kukurydzy, skrobia kukurydziana.
Działanie: znamiona kukurydzy stosuje się jako lek moczopędny oraz w pewnym stopniu przeciwzapalny i rozkurczowy w przypadku trudności w oddawaniu moczu. W zapaleniu miedniczek nerkowych i pęcherza oraz w obrzękach wywołanych niewydolnością krążenia i nerek. Stosuje się je również jako lek żółciopędny i pomocniczo w zapaleniu wątroby.
Skrobia jest stosowana jako środek pomocniczy w produkcji preparatów farmaceutycznych.

Wymagania glebowe dla kukurydzy nie są wysokie, może być uprawiana na różnych glebach, niemniej preferuje gleby głębokie, ciepłe o dużej pojemności wodnej takie jak czarnoziemy, czarne zimie oraz lessy. Najlepszy odczyn gleby dla kukurydzy to obojętny.