Semiwegetarianizm

Semiwegetarianizm to odmiana diety ograniczającej spożycie mięsa. Semiwegetarianizm z reguły wyłącza zupełnie mięso czerwone (wieprzowinę i wołowinę), a dopuszcza mięso białe (drób i ryby). Dozwolone jest spożywanie jaj, miodu i mleka wraz z jego przetworami.

Rozróżnia się dwie odmiany semiwegetarianizmu:

pollotarianizm dopuszczający spożywanie mięsa drobiu,
peskatarianizm dopuszczający spożywanie mięsa ryb.

Semiwegetarianizm różni się od diety wegetariańskiej dopuszczeniem spożywania niektórych rodzajów mięsa. W przeciwieństwie do jadłospisu wegańskiego, pozwala na dostarczenie organizmowi witaminy B12, którą organizm otrzymuje z mięs, produktów pochodzenia zwierzęcego, albo przez suplementację. Bywa etapem przejściowym pomiędzy jedzeniem potraw mięsnych a wegetarianizmem.