Bazylia cytrynowa to podgatunek bazylii pospolitej charakteryzujący się cytrynowym zapachem i smakiem. Wymaga żyznej gleby o dobrym odprowadzaniu wody i słonecznego stanowiska.
Łodyga rozgałęziona, wysokości ok. 45 cm. Liście podłużne, owalne, jasnozielone, matowe. Kwiaty drobne, białe. Kwitnie w lipcu i sierpniu.
Żucie liści bazylii cytrynowej odświeża oddech. Nie udowodniono leczniczych właściwości specjalnych dla tej odmiany.
Roślina przyprawowa – z powodu cytrusowego aromatu bazylia cytrynowa jest używana zwłaszcza do przyprawiania dań z ryb i owoców morza, jest to popularna przyprawa w kuchniach Azji Południowej i Południowo-Wschodniej.
Przede wszystkim warto ją polecić do kuchni, gdzie zastosowań jest mnóstwo. Do różnego rodzaju sałatek, jako składnik do masła ziołowego, sosów, zapiekanek, pizzy, makaronów, przyprawą do sosów, sałatek, zup, potraw z drobiu, wieprzowiny, owoców morza, twarogów, jaj, omletów.
Oprócz Ocimum basilicum citriodora cytrusowy aromat mają również bazylia amerykańska i hybryda bazylii amerykańskiej z bazylią pospolitą. Obie te rośliny również nazywane są czasem bazylią cytrynową.