Cynamonowiec wonny

Cynamonowiec wonny, cynamonowiec chiński, cynamon chiński, kasja – gatunek drzewa z rodziny wawrzynowatych. Ojczyzną są południowe Chiny. Uprawiany jest w Azji południowo -wschodniej i południowej. Cynamonowiec jest mniej kosztowny od cynamonu.

Pokrój krzew lub niskie drzewo do 10 m wysokości z kanciastymi gałązkami. Liście skórzaste, jajowate lub podłużnie jajowate, krótko zaostrzone, całobrzegie i nieco dłuższe i węższe niż w przypadku cynamonowca cejlońskiego. Kwiaty wonne, na długich szypułkach, zebrane w wiechę. Mają żółtawozielony kolor, 6 działek okwiatu, Pręciki w czterech okółkach, słupek jajowaty, z szyjką. Owoc sinozielony pestkowiec. Kora popielata, lekko odstająca i szorstka, ma postać półkolistych kawałków lub pasków długości 20–25 cm, szerokości 5– 25 mm.

Z liści i młodych gałązek wytwarza się olejek eteryczny zwany kasją lub olejkiem kasjowym. Kora używana jest jako cynamon. Jest on przyprawą, jednakże mniej cenną niż cynamon cejloński. Laski cynamonu są zawsze skręcone w pojedyncze rurki. Z kory korzeni wytwarza się kamforę. Z nasion wytwarza się olej wykorzystywany w przemyśle perfumeryjnym. Jest rośliną leczniczą, wykazuje silne działanie dezynfekujące.

Cynamonowiec jest używany do leczenia nudności i problemów żołądkowych. Dobrze sprawdza się również jako środek przeciwko biegunce – zarówno sam jak i spożywany w różnych kombinacjach.