Czosnek askaloński

Czosnek askaloński, nazywany także szalotką lub cebulą szalotką to gatunek rośliny należący do rodziny amarylkowatych, podrodziny czosnkowych. Pochodzi z Bliskiego Wschodu – Izrael, Jordania, Syria. Według części ujęć taksonomicznych właściwą nazwą gatunkową jest Allium hierochuntinum Boss. Bylina, geofit. Cebula główna okryta fioletowymi łuskami i otoczona licznymi cebulami potomnymi. Odmiany uprawne mają także inną barwę łusek okrywających. Nazywane czasem potocznie „cebuloczosnek”.

Roślina uprawna, uprawiana jest na Wschodzie oraz w Europie od czasów wypraw krzyżowych, w Polsce rzadko. Szalotka wygląda i smakuje prawie jak cebula dymka, choć posiada również cechy czosnku.
Sztuka kulinarna: roślina przyprawowa. Popularne na południu Francji szalotki używane są głównie do sosów na bazie czerwonego wina. Szalotki Francuzi pieką lub gotują w małej ilości płynu, smażenie szalotek może spowodować ich zgorzknienie.

Roślina lecznicza: rzadko stosowana jako lecznicza.