Etlingera wyniosła

Etlingera wyniosła zwana też różą to gatunek rośliny z rodziny imbirowatych. Pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej.

Bylina osiągająca wysokość do 4–5 m. Liście o długości do 80 cm. Kwiaty stożkowe, o średnicy do 25 cm. Jej kwiatostany posiadają niepowtarzalny smak i aromat i są tradycyjnie używane do celów kulinarnych i leczniczych.. Nazwę Róża zawdzięcza olbrzymim mięsistym kwiatostanom o niesamowitym kształcie i zestawieniu kolorów, kwitnie obficie w okresie letnim (kwiaty utrzymują się na roślinie nawet przez pół roku), kwiaty duże koloru czerwonego z białą obwódką płatków nadają się znakomicie na kwiat cięty do bukietów.

Uprawiana jako roślina ozdobna.
Ważny składnik kuchni tajskiej i indonezyjskiej. Spożywane są nierozwinięte pąki kwiatowe oraz nasiona. Nieodzowny składnik potrawy laksa w chińsko-malajskiej kuchni Nyonya.