Dieta łatwostrawna

Dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu to dieta stosowana przy schorzeniach wątroby, trzustki, pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych oraz we wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego. Najważniejszym zaleceniem przy tej diecie jest zakaz picia alkoholu.
Zalecenie ogólne:

dieta powinna być normokaloryczna z ograniczeniem tłuszczu, przy zwiększeniu spożycia węglowodanów
należy spożywać 5 posiłków dziennie o umiarkowanej objętości
istotnym elementem jest ilość tłuszczu i forma przygotowania posiłku, który jest trawiony przez soki trzustkowe
najlepszą metodą przygotowania potraw jest: gotowanie na parze, duszenie bez smażenia, pieczenie w folii lub w pergaminie
zawartość podstawowych składników odżywczych w całodziennej diecie:

białko: 65-90 g,
tłuszcz: 40-50 g,
węglowodany: 345 g

ilość błonnika w diecie powinno się ograniczyć do 20-25 gramów na dobę
wskazana jest dieta o dużej zawartości witamin C i E (antyoksydantów – składników odżywczych o działaniu przeciwutleniającym)