Garcinia indica

Garcinia indica to gatunek drzewa z rodziny kluzjowatych. Pochodzi z zachodniego wybrzeża Indii. Kokum jest tropikalnym drzewem całorocznym spokrewnionym z mangostanami.

Wieczniezielone drzewo, dochodzące do 18 m wysokości. Korona większych drzew stożkowa.
Liście
Ulistnienie nakrzyżległe. Liście podłużne, eliptycznojajowate, niebieskawozielone
Kwiaty
Obupłciowe, wyrastają w skupiskach na szczytach pędów.
Owoce
Okrągłe, fioletowe, jadalne jagody o średnicy do 2,5 cm, zawierające 5 do 8 nasion. Miąższ i skórka kwaskowate, bardzo aromatyczne.

Kwaskowate skórki owoców suszy się i wykorzystuje w kuchni indyjskiej, zwłaszcza na zachodnim wybrzeżu Indii. Przyprawa szczególnie popularna w kuchni goańskiej, gdzie owoce, znane pod nazwą kokam, stosuje się do zakwaszania potraw zamiast tamaryndu preferowanego w innych regionach Indii.
Do sporządzania napojów.
Z nasion pozyskuje się olej, wykorzystywany w przemyśle kosmetycznym.

Kokum, podobnie do tamaryndu, ma cierpki posmak, który jest szczególnie uwydatniony przy połączeniu z curry opartym na kokosie oraz daniami warzywnymi, ziemniakami, okrą i soczewicą.