Kaempferia galanga

Kaempferia galanga L., kłączowa roślina lecznicza należy do rodziny Zingiberaceae, lokalnie nazywanych Chandramulika, Karchoor, sugandhvacha, lilia zmartwychwstania i aromatyczny imbir. Jest uprawiany głównie w krajach Azji Południowo-Wschodniej, a mianowicie. Chiny, Malezja, Tajlandia, Indonezja i Indie. W Indiach występuje duża różnorodność roślin Zingiberaceae, w tym 20 rodzajów (ponad 200 gatunków) z 53 znanych rodzajów. Wiele zastosowań leczniczych i kulinarnych K. galanga w korzyściach zdrowotnych, żywieniowych i żywieniowych jest dobrze udokumentowanych.

W Indiach, Chinach i innych południowo-wschodniej Azji ludzie używają aromatycznego imbiru jako przyprawy leczniczej. Duża populacja spożywa go w postaci marynat o właściwościach zdrowotnych. Jednak badania naukowe dotyczące jego praktycznego zastosowania przy określonym stanie odżywienia i bezpieczeństwa nie zostały jeszcze ujawnione.

Aromatyczny imbir pochodzi z Indii i uważa się, że pochodzi z Birmy. Pomimo licznych zastosowań w marynatach i kuchni południowo-wschodniej Azji, aromatyczny imbir jest mniej przebadany chemicznie niż imbir biały i czerwony. Przeprowadzono wielokierunkowe badania mające na celu ocenę składu chemicznego, wartości odżywczych, potencjału łagodzącego i ochronnego aromatycznego kłącza imbiru. Analiza makro- i mikroelementów potwierdziła, że zawiera białko, błonnik i dużą ilość niezbędnych minerałów (potasu, fosforu i magnezu) wraz ze znacznymi ilościami żelaza, manganu, cynku, kobaltu i niklu.