Kapusta warzywna włoska, zwana też w skrócie kapustą włoską – odmiana kapusty warzywnej). Jest to roślina dwuletnia należąca do rodziny kapustowatych. Nie występuje w stanie dzikim, jedynie w uprawie. Jest w stanie przetrzymać nawet spore mrozy.
Warzywo. Pierwsze uprawy pojawiły się w XVII wieku w północnych Włoszech. Jest niezwykle odporna na mróz i ma ostrzejszy smak, niż kapusta warzywna głowiasta.
Wytwarza duże, pojedyncze głowy, podobne do głów kapusty głowiastej, lecz o pomarszczonych liściach.
Liście
Pomarszczone, pokryte drobnymi pęcherzykowatymi wzdęciami, ciemnozielone.
Zawarte w kapuście włoskiej fitoskładniki działają antyoksydacyjnie na organizm, przeciwdziałając starzeniu się komórek i zapobiegając chorobom nowotworowym. Obfituje w związki azotowe, a także witaminy – C,K, witaminy z grupy B oraz kwas foliowy i minerały: magnez, potas, mangan, żelazo, wapń, fosfor i miedź. Jest też niskokaloryczna,