Marchew uprawna – podgatunek marchwi zwyczajnej z licznymi odmianami jadalnymi i pastewnymi. Pochodzi z Azji, gdzie od czasów starożytnych uprawiana była marchew czarna, która w średniowieczu trafiła do uprawy także w Europie. Tu wyhodowano liczne inne odmiany, o korzeniu białym i zwłaszcza pomarańczowym, które z czasem wyparły w uprawie pierwotny typ fioletowy.
Marchew zwyczajna to jedna z najpopularniejszych roślin, jakie można spotkać w prawie każdym ogrodzie warzywnym. Jest nie tylko smaczna, ale również pożywna i zdrowa.
Marchew ceniona jest za walory smakowe oraz bogatą zawartość beta-karotenu (prowitaminy A), wpływającej pozytywnie na narząd wzroku. Zawiera także wiele innych witamin (witaminy z grupy B, E, H, K i PP) i minerałów (żelazo, fosfor, magnez, wapń, potas,). Może być spożywana przez cały rok – na surowo, gotowana i w rozmaitych przetworach.