Modrak abisyński

Modrak abisyński, katran abisyński, kapusta abisyńska to podgatunek modraka hiszpańskiego Crambe hispanica. Występuje w dzikiej formie na stepach Afryki Środkowej i Abisynii (Wyżyna Abisyńska). W Polsce uprawiany na małą skalę.

Łodyga
Rozgałęziona, wysoka do 1,5 m.
Liście
Dolne jajowate, głęboko wcięte u podstawy, górne nieco mniejsze i węższe, w najwyższej partii wydłużone.
Kwiaty
Białe, drobne zebrane w groniaste kwiatostany, kielich kwiatowy 4-działkowy, korona kwiatu 4-płatkowa z 6 pręcikami i 1 słupkiem.
Owoc
Kulista łuszczynka koloru piaskowego, 1 (niekiedy 2) nasienna. Nasiono koloru oliwkowego lub brunatnego.
Korzeń
Palowy, w części górnej zgrubiały.

Z nasion otrzymuje się olej podobny właściwościami do oleju rzepakowego zawierający 51-53% tłuszczu. Makuch pozostały z wyciśniętego ziarna zawiera ponad 40% białka.