Muszkatołowiec korzenny

Muszkatołowiec korzenny, muszkatowiec, muszkat to gatunek drzewa z rodziny muszkatołowcowatych. Pochodzi ono z Wysp Banda. Suszone jądra nasion tej rośliny znane są jako przyprawa gałka muszkatołowa. Z osnówki otaczającej nasiono otrzymuje się jeszcze inną przyprawę – kwiat muszkatołowy. Oprócz walorów smakowych i charakterystycznego korzennego zapachu gałka muszkatołowa ma właściwości lecznicze, które są wykorzystywane szczególnie w zaburzeniach pracy układu pokarmowego, leczeniu stanów zapalnych, reumatyzmu oraz infekcji oskrzeli.

Wiecznie zielone drzewo, dorastające do 10 m, o stożkowatej koronie. Pień i gałęzie pokryte są gładką, oliwkową korą przesyconą bezbarwnym sokiem czerwieniejącym na powietrzu.
Liście, podłużnie eliptyczne, skórzaste, całobrzegie, na końcu zaostrzone, na gałązkach osadzone skrętolegle.
Kwiaty, roślina dwupienna, kwiaty zebrane w niewielkie kwiatostany, żeńskie o koronie trójłatkowej białego koloru, z jajowatym słupkiem. Męskie z licznymi  pręcikami zrośniętymi w rurkę.
Owoce, jednonasienne torebki, mięsiste, o kształcie kulistym lub nieco gruszkowatym, barwy żółtej z czerwonym nalotem. Torebki pękają dwoma klapami. Zawierają nasiono brązowe o bruzdowanej powierzchni i marmurkowym, białoszarym „jądrze”, otoczone koronkowatą osnówką o fioletowoczerwonej barwie.

Gałka ma mocno korzenny, gorzkawo – słodki aromat. Jest jedną z przypraw, których nie można nadużywać. Potrafi zdominować swoim smakiem i aromatem pozostałe przyprawy.
Świetnie komponuje się ze smakiem słodyczy. Można ją dodawać do kremów czekoladowych, pierników, ciast owocowych, budyni, kompotów. Gałką doprawia się też potrawy na ostro, np. flaczki, buliony, cielęcinę, pasztety, drób, gulasze, dania rybne, szparagi, brukselkę, szpinak.