Olejek lawandynowy

Olejek lawandynowy to olejek eteryczny produkowany głównie we Francji z rośliny nazywanej „lawandyną” (poprawnie: lawenda wielka, bardzo plennego i łatwego w uprawie mieszańca (krzyżówki) lawendy wąskolistnej i lawendy spiki (lawenda szerokolistna), stosowanego w uprawie na skalę przemysłową. Metody pozyskiwania oraz właściwości i zastosowania olejków lawendowego i lawandynowego są podobne, z tym że zapach drugiego z nich jest mniej słodki.

Najlepsze olejki uzyskuje się z roślin hodowanych w Alpach Górnej Prowansji – na wyżej położonych plantacjach. Olejek z roślin uprawianych niżej lub w sąsiednich departamentach zawierają mniejsze ilości estrów.

Olejek lawandynowy jest pozyskiwany z kwiatów ściętych razem z łodygą.

Olejki otrzymywane metodą destylacji są cieczami o jasnożółtym zabarwieniu i charakterystycznym zapachu kwiatów lawendy, z lekką nutą kamforową. Olejki stałe (konkret) mają wyraźne zabarwienie brunatnoczerwone, pochodzące od karotenowców; próby ich usunięcia prowadzą do niekorzystnych zmian zapachu.

Olejek lawandynowy jest stosowany do perfumowania mydeł. Olejek stały, po jego odbarwieniu, mógłby znaleźć zastosowanie w perfumiarstwie jako środek zapachowy i utrwalający. Uważa się, że działanie terapeutyczne olejku lawandynowego jest podobne do działania olejku lawendowego i spikowego; olejki te działają np. uspokajająco, przeciwbólowo, odkażająco i przeciwstresowo, a zastosowane na skórę np. przeciwzapalnie, antyseptycznie i dezodorująco.